Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ... ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΧΙΣΤΟΥ

Μη  φρικάρετε  βλέποντας  αυτές  τις  εικόνες....για το  νεκροταφείο  Σχιστού  είναι  ένα  απλό  καθημερινό  χάλι.Άλλωστε  για  δυο  πράγματα  φημίζονται  οι  Έλληνες  για την φιλοξενεία  τους  και  για  την  καθαριότητάς  τους.Βγάζει  μάτι....
Νομίζω  ότι  και  τα  πολλά  λόγια  είναι  περιττά  βλέποντας  το  ''μεγαλείο''  που  κατάφερα  να  αποθανατίσω  ένα  μεσημέρι στο νεκροταφείο  Σχιστού.
Ας  αρχίσω  όμως  από  το  δύσκολο  και  κοπιαστικό  έργο  των  εργατών  καθαριότητας  του  χώρου, το  οποίο  και  ξεκάθαρα  διακρύνεται  στις  ακόλουθες  εικόνες... Σίγουρα  οι  εργάτες  που  δουλεύουν  στον  ιερό  αυτό  χώρο  θα  γυρίζουν  σπίτια τους  κατάκοποι και  ξεπατωμένοι  (όπως  λέει και ο Τρύφων χαχα) εκτός αν υπάρχει η περίπτωση να μην υπάρχουν καθόλου εργάτες καθαριότητας, που είναι  και το πιο πιθανό  αφού και για  αυτούς  έχει  φροντίσει  τουλάχιστον  ο  Δήμος  Περάματος.Δεν  κάνει  προσλήψεις  γιατί  το  ταμείο  είναι  μείον.Ο  κόσμος του Περάματος παρακαλάει ή μάλλον  ικετεύει  για  μια  θέση  εργασίας  αφότου η Ναυπηγοεπισκευαστική  Ζώνη  Περάματος  έβαλε  λουκετάκι  και  στις  εταιρείες  και  στα  σπίτια  μας, αλλά υπάρχει ένα ρητό  που λέει  <<Φωνή βοώντος  εν τη ερήμω>>...   Και  κοιτάχτε  δεν  είναι  καταπληκτικά  να  επισκέπτεσαι  την τελευταία  κατοικία  του αγαπημένου  σου  προσώπου  και  να  αντικρύζεις αυτήν την ομορφιά!?!       
  Πού  αλλού  υπάρχει  αυτό το θέαμα?Σκουπίδια....σκουπίδια.....και  ξανά  σκουπίδια.Και  μην  νομίζετε  ότι οι φωτογραφίες  τραβήχτηκαν  επειδή αυτό  συνέβη μία και μοναδική φορά.Σας πληροφορώ ότι έχουμε κάνει  αλλεπάλληλες  παρατηρήσεις  στην Διεύθυνση  του νεκροταφείου  και όχι μόνο... η κατάσταση  παραμένει  σταθερά  στάσιμη.Αδιαφορία πλήρης και  κατάντια.
Έλεος  πια...Και επιμένω και λέω για την καθαριότητα  γιατί δεν είναι  θέμα  καλαισθίας  αλλά και  υγιεινής.
Είναι αυτό κατάσταση? Έτσι  τιμάει  η  Ελλάδα  τους νεκρούς  της?Τελικά  ο  βωμός  του  χρήματος  πάντα  μεγάλωνε  εις  βάρος  των  ''κατωτέρων'' αλλά και εις βάρος  των θανόντων  αυτό πάει πολύ.
Είναι  ντροπή  τους να  επιτρέπουν  αυτήν  την  άθλια  κατάσταση  να  επικρατεί  σε  αυτόν τον ιερό  χώρο  όπου είναι η τελευταία  μας κατοικία.
Εχει  χαθεί κάθε  είδους  αξιοπρέπειας  και  ανθρωπιάς.

Γίνονται  εκταφές και  τα χώματα και τα  μάρμαρα  βρίσκονται  οπουδήποτε  μέσα στη μέση του δρόμου,είτε πάνω σε άλλα μνήματα  είτε δίπλα και έξω  από τον κάδο των σκουπιδιών.
Μη μιλήσω για τα στεφάνια που  τα  πετάνε όπου να'ναι.Να μου πεις εδώ πετάνε ολόκληρα μνήματα τα στεφάνια σε πειράξανε!

Και συνεχίζω  με  τις  ασταμάτητες κλοπές και  ζημιές που συμβαίνουν καθημερινά και  δεν υπάρχει  φύλαξη  από κανέναν. Να μου πεις  εδώ δεν βάζει ο Δήμος  εργάτες να καθαρίσουν τη βρώμα και την πανούκλα που έχει το νεκροταφείο  και  θέλεις  και  φύλακες  προστασίας του χώρου? Μάλλον  πολλά  ζητάω.....Στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε ένα από  τα  πολλά από τα πάρα πολλά  διαρηγμένα και  κατεστραμμένα  πορτάκια  από  μνήματα.Και για του λόγου του  αληθές....
Άλλο ένα πορτάκι σπασμένο..απορώ πόσο  γύφτος  τρισάθλιος είναι  αυτός που κάνει  τέτοια πράγματα..λες και θα πάρει  τον κρυμμένο  θησαυρό.Τί θα  πάρεις καλέ? αντε κανένα καρβουνάκι, κάνα κερί  ή  κάνα λιβάνι.Ευτυχώς  για καλή  τους τύχη οι νεκροί εδώ  δεν  θάβονται με αντικείμενα μεγάλης  αξίας (όπως  έκαναν  στην Αίγυπτο  παλιότερα) οπότε την γλύτωσαν.Και επειδή η μαγαρισιά και η κλεψιά δεν έχει τα όρια της να  αναφέρω ότι  σκούπες,ποτιστήρια ή οτιδήποτε άλλο  εξωτερικά και περιμετρικά του μνήματος  εννοείται  ότι  κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί  οπότε  καλού κακού όταν ξεκινάτε να φύγετε από το σπίτι σας πάρτε μια σκούπα, κάνα καρβουνάκι ή και κάνα βάζο να βάλεις τα λουλούδια  που θα αγοράσεις γιατί  99% να πας εκεί και να μην έχεις ούτε κουβά με νερό για να τα βάλεις.
Και μάλιστα θα σου πω χαρακτηριστικά,  έτσι που τελευταία συχνάζω σχεδόν καθημερινά στο νεκροταφείο, ένα απογευματάκι νωρίς που είχα πάει με την μητέρα μου  ήταν ένας κύριος λίγο πιο πέρα από εμάς και έβριζε αισχρά γιατί του είχαν κλέψει το βάζο και κρατούσε τα λουλούδια και έψαχνε να το βρει,μάταια όμως  αφού του δώσαμε εμείς ένα  να εξυπηρετηθεί.
 Και  αφού  η κλεψιά, κλεψιά  δεν έχει...νά σου  και τα χώματα  μέσα  στη  μέση  του  διαδρόμου. Καλέ  τον βάλατε τον άνθρωπο μέσα τον σκεπάσατε, τα χώματα  δύο εβδομάδες  τώρα εκεί τί κάνουν? Κόβουν  δρόμο  απλά ε?.......

Και να'σου τα καλύτερα  έρχονται....
κάναμε μια εκταφούλα και περίσεψε μια τεντούλα, τί να την κάνουμε?
α)να την πετάξουμε στα σκουπίδια? ΛΑΘΟΣ
β)να έρθουν να την πάρουν οι επιτήδειοι να την βάλουν  αλλού? ΛΑΘΟΣ
γ)να την πετάξουμε στο διπλανό τμήμα με τα χόρτα που δεν έχει μνήματα? ΣΩΣΤΟ
Και έτσι έγινε...
 Γι' αυτό καλοί μου  θρηνούντες και πονεμένοι  άνθρωποι  μη  σας  ξανακούσω να κάνετε  παράπονα και να διαμαρτύρεστε  για την συνέπεια την φροντίδα και  την αγάπη  της Διεύθυνσης και των εργαζομένων  του  νεκροταφείου  γιατί  θα  σας  μαλώσω.....
Τέλος θα ήθελα να κλείσω αυτό του εριστικού και ειρωνικού μου τρόπου  άρθρο  με την ελπίδα ότι κάποιος από τους υπεύθυνους  που θα το διαβάσει και του έχει μείνει έστω και λίγη αξιοπρέπεια να ευαισθητοποιηθεί από  αυτήν την εξαθλίωση που βλέπει στις φωτογραφίες (και δεν ξέρω αν την έχει δει και από κοντά) και να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε και να εργαστεί ο κόσμος που είναι άνεργος και να καθαρίσει και το νεκροταφείο.
Στην μνήμη  του  αγαπημένου μου αδερφού και του μοναδικά αληθινού ανθρώπου  που  ο  Θεός  έφερε  στη  ζωή  μου.

6 σχόλια:

 1. θα πρέπει να μινήσουμε και για το εμπόρειο που έχουν καταντίσει τον πόνο των ανθώπων που έχουν τους ανθρώπους τους εκεί.

  Δεν πληρώνεις το καντίλι φίλε που θρινείς τον ανθρωπό σου; θα σου πάρουμε την καντιλιέρα για να συμορφοθείς και να πληρώσεις τα 25€ κάθε μήνα.
  πήρες λουλούδια απο αλλού; ντροπή σου γιατι δεν πήρες από το νεκροταφείο σχιστού 2 ευρό το ένα κλαδί.
  για να μην μιλήσω για αυτούς που αναγκάζεσε να πληρωσείς για να σου ανάβουν το καντίλι του ανθρώπου σου (αν δεν πληρώσεις θρινείς τον ανθρωπό σου αλλά και την καντιλιέρα)που καταλαδόνουν δρόμους μνήματα καντίλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΠΟΝΑΜΕ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ...........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. ΤΩΡΑ ΣΚΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μα τι πρωτότυπο κι αυτό...
  Τουλάχιστον δεν θα πληρώνουμε χαράτσι 350€ το χρόνο για ενοικίαση χώρου νεκρού (αν δεν θέλουμε να τον βγάλουμε) όπως επίσης και 80 € για εκταφή συν τα παρελκόμενα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΥΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ Ο ΙΕΡΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΝΤΕΙΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΤΟΜΑΤΩΝ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΜΑΙ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΜΕΤΡΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ.ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ. ΠΑΝΤΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΖΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΙΣΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΟΣΕΙΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΖΩΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΠΑΖΑ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙΕΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΔΗΜΟΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή